5 METODA ZA ŠTO BOLJI DNEVNI RITAM

1. Napravite tjedni plan…
.... na papiru ili računalu. Rasporedite obaveze po danima u tjednu. Uključite sve ono što morate obaviti tijekom dana. Odredite planirano vrijeme za svaku obavezu. Nemojte zaboraviti u plan staviti i vrijeme za zabavu, vrijeme za odmor i vrijeme za sebe. Planirajte zajedno, svi ukućani. Što detaljnije isplanirate tjedan, manja je vjerojatnost da ćete nešto izostaviti. Pokušajte planirati tako da određene aktivnosti obavljate svakoga dana u isto vrijeme. Dopustite i promjene zacrtanoga plana jer ova iznimna situacija zahtijeva fleksibilnost i prilagodljivost.

2. Organizirajte obiteljske sastanke
Ovo će biti posebno zanimljivo vašoj djeci. Sve „odrasle“ aktivnosti privlače njihovu pozornost.Odredite koliko ćete se puta tjedno okupiti. Obiteljski sastanci povezat će vas kao obitelj. Neka vam posluže za dogovore, za tjedna i dnevna planiranja, za razgovor o eventualnom problemu ili nesuglasicama. Raspravljajte, debatirajte, razgovarajte. Možete unaprijed dogovoriti i temu sastanka. Ipak, imajte na umu da su svi članovi obitelji ravnopravno uključeni i da svi imaju pravo na mišljenje i izražavanje stavova.

3. Preoblikujte vrijeme za odmor
... ako vam posao to dopušta. Djeca se u ovoj situaciji boravka kod kuće premalo kreću i troše manje energije. Naravno, manje su i umorna. Potpuno je očekivano da pokušavaju izbjeći popodnevni odmor, a vama on jako puno znači da nesmetano obavite potrebno ili da i sami malo predahnete. Savjetujemo vam da ga ne ukidate, ali ga možete preoblikovati. Napravite djetetu ugodnu atmosferu u dječjoj sobi, pronađite mu udoban položaj i pustite priču na YouTubeu. Dogovorite se unaprijed koliko će dugo slušati priče, a onda se odmoriti. Važno je da taj odmor bude svaki dan u isto vrijeme, kako bi svima postao dnevna rutina.

4. Oponašajte dosadašnju rutinu
Znamo da je to nemoguće postići u potpunosti, ali pokušajte kopirati neke dijelove. Neka to budu obroci. Oni nam često određuju ritam dana, a ako se u ovim okolnostima njihov broj promijenio ili se znatno promijenilo njihovo vrijeme, to će vam remetiti dnevnu rutinu. Za glavne obroke odredite otprilike isto vrijeme tijekom dana, a ostale manje obroke prilagodite potrebama ukućana.

5. Ne očajavajte ako vam je dosadno
Ovo vam se čini kao šala? Nije šala jer dosada je stanje kad nam je potrebna aktivnost, ali ne znamo koja. Tada mozak razrađuje eventualne mogućnosti za prekid takvog stanja koje nam nije ugodno. Nemojte se prepustiti dosadi. U takvim situacijama razvijajte svoju kreativnost i domišljajte se kreativnim rješenjima. Tada će vam na pamet padati najbolje ideje. Zato si dopustite da katkad osjetite dosadu, a onda zajedno s djecom uživajte u svemu što ste smislili da se dosade uspješno riješite.

Pripremila: Petra Klasić, odgajatelj, Dječji vrtić Čigra

Podjeli